UN OM CU SUFLET MARE ȘI O INIMĂ DE AUR! PĂRINTELE GRIGORE JELIHOVSCHI LA 65 DE ANI DE LA NAȘTERE!

Fotografia postată de Nicolae Jelihovschi.
Fotografia postată de Nicolae Jelihovschi.
Fotografia postată de Nicolae Jelihovschi.

UN OM CU SUFLET MARE ȘI O INIMĂ DE AUR! PĂRINTELE GRIGORE JELIHOVSCHI LA 65 DE ANI DE LA NAȘTERE!
În Sălcuța sunt foarte mulți oameni care au realizat ceva în localitate. Oameni care au fost și sunt un exemplu pentru ceilalți și întotdeauna au stat la baza continuității valorilor locale. Un astfel de exemplu este și părintele Grigore Jelihovschi
Protoiereul Grigore Jelihovschi, paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni s-a născut în anul 1950, la 22 martie, în satul Carabetovca, raionul Romanovca fiind al treilea copil din cei opt pe care- i-a avut familia preotului Timofei Jelihovschi. Din cauza pericolului real al represiunilor părintele Timofei este nevoit să plece din satul natal slujind cîte puţină vreme în mai multe sate din raioanele Soroca, Cimişlia, Străşeni, Basarabeasca. După absolvirea cu brio a şcolii medii şi satisfacerea serviciului militar, în anul 1971, tînărul Grigore Jelihovschi, împreună cu fratele mai mare Anatolie devine student la Seminarul Teologic din Sankt Petersburg. La 21 noiembrie 1973 este hirotonit diacon de către Prea Sfinţitul Meliton. La 24 martie 1974 Înalt Prea Sfinţitul Nicodim, Mitropolitul de Sankt Petersburg şi Novgorod îl hirotoneşte pe diaconul Grigore Jelihovschi în treapta de preot, iar în vara aceluiași an este trimis ca paroh în satul Sălcuța, raionul Căușeni, unde, cu bunăvoința lui Dumnezeu slujește pînă în prezent.
Pe parcursul anilor părntele Grigore a îndeplinit o amplă activitate obştească – profesor de catehism la Seminarul Teologic din Căpriana şi la Seminarul Teologic din Chișinău (Chiţcani), unde a fost şi profesor de Noul Testament şi de Teologie Dogmatică, elaborînd manuale pentru aceste cursuri. Locuitorii satului Sălcuţa şi a satelor limitrofe l-au ales pe preotul Grigore Jelihovschi deputat în primul parlament al Republicii Moldova, el fiind unul dintre semnatarii Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Acum câţiva ani a fost publicată o monografie întitulată Dinastia preoţilor Jelihovschi. În satul Sălcuţa funcţionează un muzeu al acestei dinastii.
Un exemplu, o istorie vie a satului Sălcuța și un om de valoare: acestea putem spune despre părintele Grigore Jelihovschi!
Să ne trăiți la mulți ani, părinte!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s